Zeytinyağı, insan sağlığı için çok faydalı bir besindir ve antioksidan bakımından zengindir. İçerdiği ana yağ oleik asit, tekli doymamış bir yağ asididir ve çok faydalıdır. Sızma zeytinyağında bulunan yağ asitleri ve antioksidanlar, kalp sağlığını korur; felç riskinin azaltır. Ayrıca vücudu hücresel hasarlardan ve kanserden korumaya yardımcı olur. Saç ve cilt için son derece besleyicidir.

  • İçerdiği bir tür antioksidan olan polifenol sayesinde kan basıncını düşürür, “kötü” LDL kolesterolpartiküllerini oksidasyondan korur, kan damarlarının astarını iyileştirir ve kan pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olabilir.
  • Sızma zeytinyağıkan şekeri ve insülin duyarlılığı üzerindeki yararlı etkilere sahiptir. Bu nedenle tip 2 diyabete karşı oldukça koruyucudur. Yapılan bir çalışma zeytinyağı yönünden zengin bir Akdeniz diyetinin, tip 2 diyabet riskini %40’ın üzerinde azalttığını doğrulamıştır.
  • Zeytinyağındaki antioksidanlar, kanserin önde gelen etkenlerinden biri olduğuna inanılan serbest radikallere bağlı oksidatif hasarı azaltabilir ve epigenetik değişimden korunmaya yardımcı olabilir.
  • Özellikle içerdiği A, D, K ve E vitaminleri sayesinde zeytinyağı cilt dostu bir yağdır. Yüz yıkama, vücut yıkama, sabun ve losyonlar dahil olmak üzere birçok kişisel bakım ürününün bileşenidir.
  • Cildi nemlendirir:Sızma zeytinyağı yüz ve vücut için çok iyi bir nemlendiricidir. Ancak yağlı ciltlere uygun değildir.
  • Hasarlı cilt dokularının onarılmasına yardımcı olur:İçerdiği vitaminler sayesinde dirsek ve diz gibi kurumaya ve çatlamaya yatkın bölgeleri nemlendirerek onarır.
  • Sivilce ve sedef hastalığı tedavisini destekleyebilir:Anti-enflamatuar özelliği sayesinde sivilce, rosacea ve sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarına yardımcı olabilir.
  • Cildi canlandırır ve güçlendirir:İçerdiği A ve E vitaminleri, epidermisin sıkılığını güçlendirir ve kolajen üretimini uyarır. Öte yandan, yüksek oleik asit, cilt hücrelerini yeniler, cilde elastikiyet ve doğal bir parlaklık kazandırır. 
  • Kırışıklıkları ve yaşlanma etkilerini giderir:Zeytinyağı antioksidan içeriğinden dolayı yaşlanan cilt ve kırışıklıkları azaltabilir.

https://www.medikalakademi.com.tr/zeytinyagi-nasil-kullanilir-zeytinyaginin-faydalari-ve-zararlari-nelerdir/