Dünya’daki kullanılabilir, verimli tarım arazilerinin %52’sinin, geleneksel tarım prensipleri adı altında, yoğun pestisit uygulamaları ve toprak sürme alışkanlıklarından ötürü orta ve yoğun dereceli olarak çoraklaşmış olduğunu biliyor muydunuz?
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Kurumu verilerine göre Dünya’daki doğal yaşam alanı kaybının %80’inin sorumlusu tarım uygulamaları. Dünya’da tarım uygulamaları artık bir dönüm noktasında. İklim değişikliği sürecinin sonucu olarak azalan su kaynaklarının geleneksel tarım alışkanlıkları üstünde yarattığı büyük baskının yanında, on yıllardır artmakta olan insan odaklı gıda talebini karşılamak adına, sadece üretim hacmine, kısa vadeli yüksek getirilere odaklı tarım uygulamalarının yıprattığı toprakların yeniden canlandırılması probleminin de üstesinden gelmeliyiz.
Topraktaki mikrobiyal yaşamla, tarım arazileri çevresindeki tüm yaşam formlarıyla barışık “Doğa Merkezli Tarım” tek çare. Artık tarım prensiplerimizin merkezine geliştirilmiş biyolojik çeşitlilik ve ekosisteme saygıyı yerleştirmek zorundayız. Topraklarımızı daha az hatta hiç sürmemeliyiz, topraktaki solucan sayısını, mikrobiyolojik aktiviteyi arttırmalı, kimyasal pestisit kullanımını sıfırlamalıyız, topraklarımızı hiçbir zaman çorak bırakmadan sürekli karbon tutma kapasitesi yüksek örtü bitkileriyle canlandırmalı, yeşil gübreleme yapmalıyız. Artık nicelik değil nitelik peşinde koşmaya başlamalıyız. Yıllardır yapılan yanlışların karşılığında toprağa verilen zararın hesabını ödemek herkese zor gelebilir, daha az ürün almak herkesi zorlayabilir, ot ile doğal mücadele çiftçileri yıpratabilir ve topraklarımızda kaybolmuş organik maddelerin %10’lara çıkması yıllar sürebilir ancak unutmayalım bu uzun vadeli zorunlu dönüşümü şimdi gerçekleştirmeye başlamazsak, uzun vadede çok daha fazla toprak kaybına maruz kalarak belki de medeniyetlerimizin geleceğini zora sokabiliriz.
Tedra di Verde tüm arazilerinde onarıcı tarım prensiplerini uygulamaktadır. Doğa merkezli tarım anlayışının yayılması için elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz.
Şimdiden çok teşekkürler, bir problem olursa görüşelim.
Kolay gelsin..